ପଖାଳ ସମଗ୍ର ଓଡିଶାବାସୀଙ୍କ ଖରାଦିନର ସାଥି।
ଖରାଦିନର ଆଗମନରେ ଜଣେ ଓଡିଆର ମନକୁ ବୁଝି ମା' ପରଶି ଦିଏ ପଖାଳ ଭାତ, ତା ସାଙ୍ଗକୁ ବଢିଚୁରା,ଶାଗଭଜା, କିଛି ପୋଡା-ପୋଡି ଓ ଟମାଟ-ପିଆଜ-ଆଳୁ-ବାଇଗଣ ଭରତା/ଚକଟା, ଖଟା-ଚଟଣୀ । କେତେ ତୃପ୍ତି ମିଳେ ନୁହେଁ ??ତା ସାଙ୍ଗକୁ ଚୂନାମାଛ ବା ଶୁଖୁଆ ପୋଡା ଯଦି ହେଇଗଲା ତା ହେଲେ ଖରାଦିନେ ଆହେତୁକ ଶାନ୍ତି ପ୍ରାପ୍ତି ହୁଏ, ନୁହେଁ କି??
ଦହି-ପଖାଳର ମଧ୍ୟ ଚାହିଦା କିଛି କମ ନୁହେଁ।
ପଖାଳ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ରହୁଥିବା ଓଡିଆଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ବନ୍ଧନରେ ବାନ୍ଧି ରଖିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛି ।
ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସ ଶେଷ ତଥା ଏପ୍ରିଲ ମାସର ଆରମ୍ଭରେ ଖରାଦିନର ଆଗମନର ଅଭିପ୍ରାୟରେ ସମଗ୍ର ଓଡିଆ ଜାତି ପଖାଳକୁ ସ୍ଵାଗତ କରିଥାନ୍ତି।
ତେଣୁ ପଖାଳର ମହତ୍ଵ ଉପଲବ୍ଧି କରିବା ତଥା ଏହାକୁ ଆଦରଣୀୟ କରିବା ଏବଂ ସମସ୍ତ ଓଡିଆଙ୍କୁ ଏକାଠି କରାଇବାର ଏକ ପ୍ରୟାସ ନେଇ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦ କୁ "ପଖାଳ ଦିବସ"/ "Pakhala Day" ରୂପେ ପାଳନ କରାଯାଏ ।
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete